Azt mondja a mondás, "ha kenyered van, három dolgot ehetsz: a héját, a belét és a kenyeret!"
Imádom a kenyeret, talán családi örökség, lévén nagymamám híres kenyérsütő volt.De mostanában egyre ritkábban és egyre kevesebb helyen árusítanak finom, roppanós héjú cipókat. Mivel már milliméterekre voltam én is, és családom is attól, hogy leszokjunk a kenyérről, elkezdtem kérdezősködni, kutatni, kísérletezni, hogyan tudok itthon jó kenyeret sütni.
Szerencsém volt, hiszen hamar ráakadtam Limara receptjeire, és már a 3. alkalommal kívánósra sikerült!- Kívánta a családom, hogy süssek még!
A jó kenyér sütése két lépésből áll.
- 1. lépés: Öregtészta készítés
- 2. lépés: kenyér dagasztás és sütés
Öregtészta
3 dl langyos vízben 1 tk cukorral felfuttatok 2 dkg élesztőt, majd vagy egy nagy tálban, vagy a kenyérsütő gépben - hozzáadva 50 dkg lisztet, egy csipet sót, és 1 ek olajat- alaposan megdagasztom a tésztát és folpackkal letakarva 24 órára hűtőbe teszem.
Fehér kenyér
1 dkg friss élesztőt felfuttatok 2,7 dl vízzel és 1 tk cukorral. Nagy tálba készítek 50 dkg kenyérlisztet (BL 80) 2 csapott tk sót, 2 ek olajat, 1 tk aszkorbinsavat, 20-25 dkg öregtésztát és a felfutott élesztőt.
Alaposan meggyúrom, dagasztom, majd nagy méretű kerámia tálba teszem, ahol kb 1 óra alatt szépen megkel.
Ekkor pengével bemetszem a tetejét, és a kerámia tál vízben áztatott tetejét ráhelyezve 200 fokos sütőbe rakom sülni. 45-50 perc elteltével, amikor már szép színe van, a fedőt leveszem, és a gőzt kiengedem a sütőből, majd további 10 perc alatt készre sütöm a kenyeret.
Ha kisült a cipó, rácsra teszem (pl grillrács), és hideg vízzel lepermetezem, hogy cserepes legyen a kenyér héja.
A házi kenyérnél nincs finomabb, próbáld ki te is bátran!